torstai 18. heinäkuuta 2013

Mökkielämää

Vaalea kesäkoti - A Light Summer Home


Talo maalla - A Country House

Weranda Country
Kuvat: Rafal Lipski


Rustiikkinen kesämökki - A rustic Summer House


Kuvat: Joanna Siedlar


Kesäpaikka Ruotsissa - A Summer Home in Sweden
Kesämökki Ruotsissa - A Summer Home in Sweden
Köket som ligger lite undanskymt, mot husets norrsida, har inga bekvämligheter, men massor av charm. Och det fungerar än i dag, om man lämnar stressen kvar i stan. Handdukar Boel & Jan.

Luckan från köket till matsalen har använts för att underlätta serveringen, men har också varit ett populärt kryphål för barnen. Glasfat, Miljögården. Korgkista, Magasinet i Waxholm.

I ljuset från två fönster står ett litet skrivbord där farmor en gång satt och skrev ner sina minnen i en bok, som ännu ligger kvar. Gardiner, figurer och urna, Magasinet i Waxholm. Spegelglasburk, Lisbeth Dahl.

Den lilla glasverandan fungerar som groventré och tvätta-händerna-hörna. Härifrån kommer man in till trapphall och kök.

Framför trappräcket i övre hallen står två stolar i samspråk. Båda har utskurna hjärtan och handmålade blommotiv på ryggbrickan.

I den väggfasta hyllan står sommarlektyr som avnjutits regniga dagar på glasverandan.

Den lille sjömannen var en gång maskot på farmors brors motorjakt. Spegelbyrån är ett bra exempel på de gamla NK-möblernas detaljarbete.

Från föräldrasovrummet kommer man ut på en stor balkong med sin utsikt mot vikens vattenglitter.

Vinden blåser i gardinerna med sitt typiska 1920-talsmönster, medan korgstolen är av betydligt äldre datum.

 I föräldrasovrummet, som alltid kallats för ”sotarrummet”, finns ännu en tapet med typiskt jugendmönster bevarad. Dubbelsängen, som inte ens är i närheten av dagens mått, har nyinköpta kuddar som harmonierar med det gamla. Blommig kudde, Lexington. Kudde med foto, Magasinet i Waxholm. Randig kudde, Linum.

Förmakets väggar har en blommande tapet, som harmonierar med de vita möblerna och den spröda takkronan. Toalettväska, Lisbeth Dahl.


Glasverandan med utsikt över hav och lummig grönska har alltid varit husets sociala samlingsrum. De vita trämöblerna återkommer i hela huset. Kviltad duk, fågelbur, fransk skylt med knoppar, från Magasinet i Waxholm. Vita möbler, köpta på NK vid 1900-talets början. Randig kudde, T H G. Rutig, Lexington. Kviltade plädar, blommig kudde och ljusstakar, G & C.

Det rosa rummet med snedtak kallas flickornas rum, här sov Karls systrar Anna och Helena. Kuddar, Lexington.
Kuvat: Kent Billeqvist


Ei kommentteja:

Blogitekstisuositus

Väriä ja persoonallista ilmettä