maanantai 29. lokakuuta 2018

Valoa pimeään

Valaistusideoita ja -ajatuksia blogiyhteistyön merkeissä

Ruokailutilani koki suuren muutokseen, kun asensin sinne pienen kamiinan tasaamaan pakkaspäivien lämmityskuluja. Sähkölämmitys kun ei ole niitä edullisimpia lämmitysmuotoja. 
Ostin kamiinan jo aikapäiviä sitten, mutta tulipesän sijoittaminen vanhaan taloon ei ole niitä helpoimpia asioita ja olenkin miettinyt paikkaa kaikessa rauhassa. Paikkavalinnan jälkeen pohdin todella pitkään miten tasapainottaisin ison seinäpinnan ja pienen kamiinani yhteen ja keksin sitten kuvan mukaisen ratkaisun asiaan. 
Ainoa harmitus oli se, että koko seinän täyttänyt vitriinikaapisto sai poistumiskäskyn. Osa astioista oli kätevästi käden ulottuvilla pöytää katettaessa, mutta siitä ilosta siis täytyi valitettavasti luopua - on aina harmi luopua asiasta, johon on todella tyytyväinen.  Samalla, kun pohdin ruokailutilan uusia tuulia ja näkymiä, pohdin myös kattovalaisimen kohtaloa. Ruokapöydän yläpuolella ollut iso valkoinen varjostin peitti harmittavasti keittiön suunnalta katsottuna osan seinällä olevaa kuvaa ja poistinkin sen käytöstä. Tilalle pitäisi nyt kehitellä kevyempi ja läpinäkyvämpi ratkaisu. Mitään omantunnontuskia ei ollut hävittää ko varjostin, sillä pelastin sen roskalavakohtalolta poikani muutosta. Ehkä löydän varjostimelle uuden jalkaosan tai laitan sen kiertoon.

Kamiinan asennuksesta aiheutui valitettavasti ruokapöydän siirto lähemmäksi keittiötä ja vielä ikkunan eteen. Vanha pöytä on nykyään tilaan hieman liian iso, mutta siitä luopuminen vaatii vielä hieman ajatustyötä ja totuttelua. Nyt pöydällä voi kuitenkin pitää pöytävalaisinta, ja se on hyvä juttu puuttuvan kattovalaisimen takia.

Nettilamppu.fi ehdotti blogiyhteistyötä juuri sopivaan ajankohtaan kanssani ja kävin heidän sivuillaan tutkimassa erilaisia vaihtoehtoja, joita löytyykin yrityksen sivuilta tuhansia erilaisia. Onneksi sivulla on selkeät kategoriat eri valaisintyypeille, joten eri vaihtoehtojen selaaminen sujuu kätevästi. 
Nettikaupan sivuja selatessani innostuin etsimään ratkaisuja myös muihin valaistusongelmiini.Tässä hieman ideaa ja ajatusta siihen suuntaan minkälaista valaisinta ruokailutilaan olen miettimässä. Valaisimen pitäisi toimia hyvänä vastaparina seinän tummille isoille alueille kokonsa, muotonsa ja värinsä kautta. Tärkein kriteeri on kuitenkin, että se ei saisi estää muotokuvaa näkymästä. 

Kattovalaisinvalikoima on Nettilamppu.fi:ssä todella valtava. 


Yksi lisäidea tuli selatessani eri valaisintyyppejä ja innostuinkin ajatuksesta valaista seinällä oleva kuva kohdevalolla. Kuvan pinta on heijastamaton, joten kuvan valaisemisella voisi saada aika mielenkiintoisen katseenvangitsijan tilaan. 
Kohdevalaistus onkin mainio tapa saada tilaan mielenkiintoa tuomalla esiin sisustuksen yksityiskohtia. Valaista voi myös arkkitehtonisia yksityiskohtia sekä sisällä että ulkona. Toinen ongelmakohta kodissani on pitkähkön eteisen valaistus. Katossa roikkuu tällä hetkellä omatekoinen valaisin, mutta toivoisin sinne valolähdettä, joka valaisisi epäsuorasti ja tasaisesti tilan eri sopukat. Yksi kattolamppu ei omasta mielestäni luo miellyttävää ja riittävää valaistusta pitkään tilaan. Lisäksi yksin päällä olevaa kattovaloa ärsyttävämpää asiaa en tiedä – tulen siitä todella huonolle tuulelle. Eli jo ihan oman mielenrauhan takia näin pimeänä vuodenaikana, täytyy asialle alkaa tehdä jotain. Nykyinen kattovalaisin ei oikein edes sovi tilaan ja yleensä valaisen tilan lipaston päällä olevalla pöytävalaisimella.Keittiööni valitsin aikoinaan kohdennettavan kattovalaisimen ja olen ollut siihen tyytyväinen. Valaisimen avulla saan epäsuorasti muodostuvan valaistuksen, joka samalla tuo esille mielenkiintoiset yksityiskohdat tilassa.


Nettilamppu.fi:n kohdevalaisimia voi etsiä myös tyylin mukaan, mikä helpottaa varmasti valintojen tekemistä. Tämä valaisin sopisi eteisen "kultateemaan" sekä myöskin vieressä olevan keittiön valaisimien pariksi.


Kolmas ongelmakohtani on ulkovalaistus tai oikeammin sanottuna sen puute. Ulko-oven yläpuolella on talon alkuperäinen valaisin 1960-luvun alkupuoliskolta ja sen valaistusteho on todella olematon. Pimeällä ei oikeastaan näe yhtään mitään.
Mukavaa olisi, jos ulkovalot olisivat liiketunnistimilla varustettuja, sillä mielestäni pimeyttä ei tarvitse välttämättä valaista muutoin kun pihalla liikuttaessa.
Löysin monta hyvää ja talon tyyliin sopivaa, liiketunnistintoiminnolla varustettua ulkoseinävalaisinta Nettilamppu.fi:n valikoimista. Päivän sana on LED-valaisimet ja yrityksen sivulta löytyykin niitä suuri valikoima.  

Käteviä olisi myös aurinkokennoilla toimivat valaisimet talon toisella sivulla, sillä vähän mietityttää sähköjohtojen vetäminen, että sen homman saisi tehtyä siististi ja johdot piilotettua. Tällä hetkellä taloni punatiilisen julkisivun poikki kulkee valkoinen sähköjohto parin metrin korkeudella, kun talonnurkkaan on joku joskus asentanut pistorasiat. Siitä on menty, mistä helpointa on ollut, mutta näkymä on sitten aivan toinen asia.
Siksi aurinkokennovalaisin olisi todella hyvä vaihtoehto – miten se toimii pimeänä vuodenaikana meidän leveysasteillamme hieman pohdituttaa.
Sisäpihalle tarvitsen myös valaisimet polttopuunhakumatkoja varten – ettei sitten tarvitse pimeällä huuhailla pitkin pihaa ja hapuilla puukasasta klapeja.

Yhden asian muuttaminen sisustuksessa saa kyllä aikaan aikamoisen lumipalloefektin...Valaistus on myös kodin turvallisuustekijä – sekä sisällä että ulkona. Nettilamppu.fi:n valikoimissa on 1720 erilaista valaisinvaihtoehtoa ulkoseinille!


Tässä vielä muutama mielenkiintoinen lamppuidea Nettilamppu.fi:n sivuilta:


Valaisinvalinnoilla tukee valittua sisustustyyliä tai sitten tuo tilaan persoonallista ilmettä tyylistä poikkeavilla valaisinratkaisuilla. Kaunis kattovalaisin toimii tilan kiinnostavana katseenvangitsijana, tai se sitoo tilan muun sisustuksen yhteen. Valaisimilla voi tuoda myös tilaan leikillisyyttä ja huumoria.Pöytävalaisimia ei mielestäni ole koskaan liikaa; niillä luo tilaan tyyliä ja tunnelmaa sekä tunnelmaa tuovia valoalueita. Kattovalaisin ei yksin riitä valaisemaan tilaa miellyttävästi. 


Yhdistämällä erilaisia valaisimia luo hyvän ja eri tilanteisiin sopivan valaistuksen. Pian on jouluvalojen aika!


Nettilamppu.fi aloitti toiminta vuonna 1999 ja on tällä hetkellä 20 000 tuotteen valikoimallaan Euroopan johtava valaisimien ja lamppujen verkkokauppa. Määrä kertoo jo siitä, että verkkokaupasta löytyy enemmän kuin kattavasti kaikki kodin valaisemiseen liittyvät ratkaisut. 
Valikoiman laajuus ja asioiminen verkkokaupassa kotisohvalta käsin, normaalihintaiset toimituskulut sekä ilmainen toimitus yli 99 euron tilauksiin, tekevät asioinnista helppoa ja sujuvaa.
Tarjouksia kannattaa käydä katsastamassa - tällä hetkellä verkkokaupassa on menossa syyskampanja, jossa alennukset ovat jopa 80%.

Hyvä valaistus on mielestäni todella tärkeä osa hyvää ja tarkoituksenmukaista sisustusta ja toimivaa kotia. Hyvin suunnitellulla valaistuksella varmistaa riittävän, oikeanlaisen ja miellyttävän valaistustehon kodin eri tilojen toimintoihin ja tunnelmanluontiin. Kodin valaistusasioihin kannattaakin paneutua huolellisesti. 

Kannattaa siis käydä kurkkaamassa yrityksen sivuilla, mikäli pohdiskelette muutoksia tai lisäyksiä kodin valaistusarsenaaliin – valikoimista löytyy taatusti jokaiselle mieluisa vaihtoehto!


Kuvat:
Keltainen talo rannalla
Lampenwelt.de

Blogiyhteistyö: 
Nettilamppu.fi

5 kommenttia:

Aikku kirjoitti...

Nettilamppu on hyvä verkkokauppa valikoimineen,josta löytyy jokaiseen kotiin valaistusjuttuja.

Sally kirjoitti...

I love your dining area. The balance of the stove and painting is perfect. I love this painting. It is a little like the one of the woman with dog in another room of your home.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihana tuo ruokailutilan kokonaisuus! Upea tuo iso kuva.

Sari kirjoitti...

Meidän vanhassa kotitalossa on myös pieni kamiina ja se on näin talvella kyllä oiva kaveri talon öljylämmitykselle. Nytkin pakkasilla lämmitys on hieman takkuillut, joten kamiinasta on saanut lisälämpöä. Pitäisi varmaan tehdä öljypoltinhuolto. Hieno tuo seinän kuva!

Tarja Kankaanpää-Salonen kirjoitti...

Hei Sari!

On kyllä ollut niin monta kertaa iloa ja hyötyä tuosta pienestä kamiinasta! Kannattaa varmaan putsata poltin, jos takkuilee!
Minulla on lämmönlähteinä suora sähkölämmitys ja ilmanlämpöpumppu. Onneksi täällä meillä ei ole ollut kuin muutaman kerran sähköt poikki, mutta kun sellainen sattuu kovalla pakkaskelillä edes lyhyeksi ajaksi, on kamiina ollut silloin kullan arvoinen:)

Olen edelleen tosi tyytyväinen tuohon kuvaan:) Se on kuvatapetti, joka on liimattu ison vanerilevyn pintaan ja kun joskus mahdollisesti kyllästyn kuvaan, on helppo liimata vain uusi kuva päälle:)
Mukavaa kevään odotusta!

Blogitekstisuositus

Tunnelmallisia koteja