Kolme kotia - Three Homes
Kävin taas tutkailemassa ruotsalaisten kiinteistönvälittäjien sivuja ja tälle päivälle löytyi kauniisti sisustettuja ja valoisia koteja.
Ensimmäisessä kodissa on tunnelmallinen keittiö, josta löytyy kiinteä vetolaatikoista rakennettu penkki. Samalla on saatu mainiota säilytys- sekä istumatilaa.
Toisesta kodista löytyy kaunis tehosteseinänä toimiva ja rustiikkista tunnelmaa luova tiiliseinä. Makuuhuoneesta löytyy lisäksi mielenkiintoinen tapetti.
Kolmannessa kodissa on viihtyisä keittiö ja olohuoneessa sijaitsevan ruokailuryhmän yläpuolella hauska kattovalaisin. Asunto on muutenkin sisustettu trendikkäästi uutta ja vanhaa yhdistellen, kuten päivän kaksi muutakin kotia.
Liitin mukaan asuntojen pohjakuvat, jotta tiloista saisi paremmat käsitykset. Pyrin aina laittamaan, mikäli vain mahdollista, esiteltävien kotien kuvat sellaiseen järjestykseen, että tiloista/asunnoista saisi hyvän yleiskäsityksen. Itse olen erittäin kiinnostunut miten tilat on suunniteltu ja esim. asuntomessujen tai myytävien asuntojen esittelyissä yms. katson pohjakuvat aina ennen sisustuskuvia.
Olen vuosien saatossa ihmetellyt niin usein sitä, että monien rakennusten suunnittelussa ei oteta huomioon sisätilojen suunnittelua. Tärkeintä tuntuu olevan se, miltä talo näyttää ja miten kaikki eripariset ikkunat on saatu sovitettua rakennuksen seinille modernin epäsymmetrisesti, kuin miten sinne saisi järkevästi sijoitettua kaikki huonekalut ja tarvittavat toiminnot. Pohjakuviin piirretään sohvakalusto, sängyt jne. jotta voidaan osoittaa, että kyllä ne sinne mahtuvat, mutta kulkureittejä ja muiden huonekalujen sijoittelua ei olla lainkaan huomioitu. Olohuoneessa saattaa olla niin vähän seinätilaa, että television sijoittaminen sinne on hankalaa tai se ainoa seinäpätkä sijaitsee sohvaan nähden aivan omituisesti. Makuuhuoneessa olisi hyvä olla laskutilaa vaatteille ja päiväpeitteille jne.
Yhden asiakkaani talossa oli niin erikoiset ikkunat, että lastenhuoneeseen ei saatu kunnon vaatekaappeja, kuten ei myöskään eteiseen asiakkaan toivomia liukuovellisia vaatekomeroita. Erään toisen asiakkaan uuden talon olohuoneeseen toivottiin valtavaa sohvakalustoa, kun nyt kerran oli rakennettu koti, josta löytyy iso olohuone. Sitä toivottua kalustoa ei sinne voitu sijoittaa, sillä olohuoneessa ei ollut yhtä ainoaa ehjää seinää, jossa ei olisi ollut ikkunaa tai kulkua toisiin tiloihin. Piirsin asiakkaalle kulkureitit eri tilojen välille ja reittien väliin jäävän tilan koko määritteli sitten hankittavan sohvakaluston koon. Tiloissa pitää olla helppoa kulkea paikasta toiseen ja huonekalujen väistely ei ole pidemmän päälle mukavaa.
Yksi tuttuni taas oli ostamassa uutta kotia ja aivan uuden omakotitalon pohja oli niin huonosti suunniteltu, että en voinut suositella sen ostamista, sillä kodin jotakuinkin järkevä sisustaminen olisi ollut todella hankalaa. Minua suututtaa aivan mahdottomasti huono suunnittelu ja nykyisillä neliöhinnoilla ei sellainen saisi olla mahdollista. Mielummin järkeä kuin trendejä.
Pohjakuvia kannattaa siis tutkia tarkkaan, varsinkin talonrakentajien, jotka pystyvät vaikuttamaan asiaan, sekä miettiä omia tarpeitaan, huonekalujaan, mitoituksia ja miten tilat yleensä toimivat.
Rakennusmestari-isäni lisäksi sisaruksistani löytyy kaksi arkkitehtia ja myös poikani valmistuu pian arkkitehdiksi, joten nämä rakentamisen asiat ovat olleet aina kiinnostuksen ja keskustelun kohteena perheessäni, pääpaino itsellä on toki sisustusalan ammattilaisena ollut aina sisätilat. Jotain siis uskallan lausua julkisesti rakennusten suunnittelusta oman työni kautta, mutta myös taustani ja kiinnostukseni kautta.
Eiköhän kuitenkin se kuuluisa maalaisjärki ole myös näissä suunnitteluasioissa erinomaisen hyvä ja käypä työkalu.
Lähde/Source: Behrer & Partners
Koti 2 / Home 2
Lähde/Source: Stadshem
Minuakin kiinnostaa asuntojen pohjapiirrokset ja joskus leikittelenkin asunnon sisustuksella, jos saisin ne itse sen suunnitella ja sisustaa. Varsinkin matkoilla törmää ihaniin taloihin... Oman talomme suunnittelimme osaksi itse ja talotehdas kuunteli meitä kaikessa. Toisin oli erään tunnetun keittiökalustevalmistajan luona. Minulla oli valmis suunnitelma,mitä haluan ja mikä pieneen taloomme mahtuu, mutta emme päässeet yhteisymmärrykseen. Teetin sitten keittiöni pienellä firmalla ja olen edelleen tyytyväinen suunnitelmiini ja toteutukseen.
VastaaPoistaMyös siskoni ja hänen miehensäkun rakensivat Israelissa, suunnittelimme yhdessä pohjapiirrosta ja joitakin esityksiäni toteutettiinkin. Siellä esim. vessoissa ovet aukee sisällepäin, vaikka olisi miten pieni koppero...
Asiaa kirjoitit! Meillä oli täysi mahdottomuus löytää valmiista kuvista toimivaa ja yksitasoista omakotitalon pohjaa, jossa oli tarpeeksi tilaa kaikille toiminnoille.
VastaaPoistaOlen aivan samaa mieltä kanssasi! Olemme mieheni kanssa rakentaneet yli neljänkymmenen avioliittovuoden aikana neljä omakotitaloa. Täytyy sanoa, että kokemus on jalostanut tulosta. Asumisen tarpeet muutuvat elämän eri vaiheissa. Ei todellakaan saa ajatella, että tämä on varmaa hyvä, onhan se arkkitehdin suunnittelema. Käytettävyys on tärkeää, kuten muussakin suunnittelussa. Hienoa, että sinä asiantuntijana otat asian esille. Itse olen käytännöllinen esteetikko, opiskellut joskus tekstiilisuunnittelua. Nykyisen kotimme esikuvana on ollut eräs ruotsalainen talo, joka ideana vastasi tarpeitamme ja josta arkkitehtitoimisto sai helposti kiinni ajatuksemme. -Hannele
VastaaPoista